Egy új eszköz, a dermaroller hatékonyságának vizsgálata a hatóanyagoknak a bőr mélyebb rétegeibe történő juttatásában

D.D. Verma és A.Fahr

Philipps Universitat Marburg

Institut für Pharmazeutische Technologie und Biopharmazie

 

Összefoglalás

A különböző dermaroller típusok bőrön át történő felszívódás fokozásra gyakorolt hatását lipofil (retinol) és hidrofil (flufenaminsav) modell hatóanyaggal vizsgáltuk. A modell hatóanyagokat liposzóma formájában jutattuk bőrdarabok felszínére, melyeket a megfelelő dermarollerrel előkezeltünk. Az emberi bőrön történő hatóanyag felszívódás vizsgálatához standard Franz diffúziós cellát használtunk. Szalagszerű eltávolítással a stratum corneum réteget ható óra elteltével eltávolítottuk. A lehúzott rétegek hatóanyag mennyiségét HPLC-vel mértük. A mélyebb bőrt vékony szeletekre osztottuk kriotómával, és megvizsgáltuk ezen szeletek hatóanyag tartalmát is.

Ebben a tanulmányban három féle dermarollert vizsgáltunk. Az M8-1,5-15 dermaroller esetében tapasztaltuk a lipofil retinol mélyebb rétegekbe történő legerősebb felszívódást, 40,72 (4072% növekedés) faktorral, összehasonlítva a dermaroller nélküli bevitellel. A felszívódás ezen mértéke ennél nagyobb is lehet, hiszen a dermarollert általában a hatóanyag bőrre való felvitele után használják. Ebben a tanulmányban ugyanakkor standardizálási okokból kifolyólag a hatóanyagot a dermarolleres kezelést követően vittük fel a bőrre.

A hidrofil flufenaminsav esetében a dermarolleres felszívódás növelés vonzatában ugyanezen állítások igazak. Standardizált protokollunkkal 240%-os emelkedést tapasztaltunk. Ezzel a hatóanyaggal kísérleteztünk, és a dermarolleres kezelést csak a hatóanyag felvitelét követően végzetük. Ezen körülmények mellett a mélyebb rétegekbe a felszívódás növekedése 1238% volt.

Valamennyi, általunk vizsgált dermaroller fokozta a modell hatóanyagok startum corneumba való felszívódását.

Részletes cikk

 

Szerző: Joseph F. Greco, PhD, PA/C

Kivonat

Az orvosi mikrotűs kezelési technikáról bebizonyosodott, hogy segíti a bőr erősítését, azáltal, hogy több ezer mikroszkopikus méretű csatornát hoz létre a bőrben, ezáltal készteti a szervezet öngyógyító folyamatait arra, hogy új szövetet képezzen. A szerző feltételezte, hogy a trombocitában gazdag plazma (Platelet Rich Plasma – PRP) mikrotűs injektálása a dermiszbe fokozza a természetes gyógyulás folyamatát, melyet erősít a páciens saját növekedési faktorainak magas koncentrációja.  A kollagénfokozó, a PRP-t és egyéb anyagokat mikrotűs rollerezéssel a bőrbe juttató terápia módszere meso-lifttel kombinálva arcon és nyakon feszesíti a bőrt. Ennek a módszernek az eredményei hatékony alternatívát kínálnak a kollagén fokozó terápia mellett (Collagen Enhancement Therapy, CET)

Részletes cikk